dilluns, 5 de desembre del 2011

Cova de les Feixes


Visitem aquesta petita, però molt interessant cavitat, el dijous 01.12.2011 (Dolors, José, Julià, Pere, Ricard i “Víctor”). Es tracta d’una galeria singular excavada en les laves basàltiques procedents del volcà de la Garrinada d’Olot. Evidentment el seu interès radica en l’excepcionalitat que representa una cavitat en terreny volcànic a Catalunya, i per això nosaltres hem sovintejat les visites de caràcter didàctic per analitzar, debatre o si cal polemitzar “in situ” sobre el seu origen.


Situada en les proximitats del mas de les Feixes, cada cop ens resulta un xic més complicat arribar-hi, tot i que es troba dins del nucli d’Olot. Ara el nou traçat de carreteres que l’envolten per tot arreu, les obres al voltant del proper escorxador i un increment notable de la vegetació, fan mes difícil orientar-se, a més a més, aquest dia la Ridaura duia molta aigua i no era pràctic anar per la seva llera. Les coordenades anotades per nosaltres en format UTM, 31T, WGS84 són X0457793, Y4671912 i alt. 402m.



Fàcilment podrem comprendre que no es tracta d’un clàssic tub volcànic, potser els arguments més evidents son:
1.-La secció de conducte totalment rectangular no corresponen amb les dels veritables tubs volcànics que presenten seccions semicirculars del sostre.
2.-La direcció de la galeria no segueix el pendent i direcció de la colada, sinó que és totalment perpendicular.
3.-La situació topogràfica mostra la intima relació amb la riera de Ridaura, de la que la cova de les Feixes ha representat un curtcircuit de l’ample meandre del seu llit. De fet només un parell de metres de desnivell els separen, de manera que encara en èpoques de gran cabal la cavitat és utilitzada per les seves aigües.

En la bibliografia espeleològica i en diferents web’s se li assignen 15, o 16m de recorregut. Nosaltres hem mesurat 18 m (poligonal de 4,3 +3,6 +1,9 +7,95 =17,75m), naturalment que aquestes diferències no tenen cap importància, però per nosaltres que ens estimem aquest túnel, preferiríem considerar prou acurada la nostra xifra que no li escatima recorregut.

Tot seguit us presentem unes imatges, que com podreu comprendre, us mostren la  cavitat casi exhaustivament.


Adjuntem un esplèndid treball publicat a Sota Terra 4, 20-22 (1983).



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.