dilluns, 20 de maig del 2013

Coll de Pal (1) La Baritina

La visita al coll de Pal (Bagà) del passat dijous 16.05.2013 obeí a un objectiu poc habitual. Fou el novembre passat que la Dolors i el Toni trobaren les despulles d’un cérvol prop d’aquest coll. Tot i ser un exemplar de fauna actual tenia un cert interès paleontològic disposar d’aquests ossaments per estudis d’anatomia comparada. Així projectarem l’activitat afegint-hi la visita a la mina i cavitats properes. Hi participarem 10 companys: Dolors B., Jaume J., Jordi P., José H., Miquel N., Pere C., Teresa H., Toni R., “Víctor i “Vizu”.
El relleu
La geologia d’aquest vessant berguedà del Moixerò és realment complexa, correspon a la unitat subpirenaica oriental, amb una gran varietat litològica. Els materials més antics afloren associats als relleus més abruptes i corresponen a les calcaries del Devonià i a les pissarres del Carbonífer, que apareixen encavalcades com resultat de l’orogènia herciniana. Una mostra d’aquesta complicada estructura entre el mantell del Pedraforca i el del Cadí, son, el proper aflorament volcànic de les riolites de Grèixer, l’encavalcament de la Tossa d’Alp, les ignibrites de Castellar de N’Hug, la mina del petroli, etc.

Els ossaments de cérvol
Des de la seva primera localització, fins la nostra visita han estat serrades les banyes d’aquest gran herbívor que fou reintroduït al Parc Natural Cadi-Moixerò l’any 1980.

La mina de Baritina de la Bòfia
Aquestes antigues mines de baritina, avui abandonades i en estat ruïnós, es relacionen amb una mineralització associada a un rebliment paleo-càrstic, que va ésser explotat industrialment. Tot i ser la barita el mineral més abundant del jaciment, també si van extreure calcopirita, coures grisos, tetraedrita, atzurita, malaquita, anquerita, i evidentment calcita, dolomita i quars com ja és freqüent en aquests afloraments de nivells carbonatats del Devonià.
 El paleo-carst
El paisatge geomorfològic que trobem damunt la mina és força interessant, per una banda els vestigis periglacials, per l’altra un conjunt de formes càrstiques residuals. En els carrerons, trobem restes de les cavitats preexistents.
Fragment d'ortofotomapa
Fragment d'ortofotomapa
Els companys Miquel i Teresa aprofiten per engruixir el seu inventari de plantes grasses

...continua en el post de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.