dimarts, 29 d’octubre del 2013

Les coves de la pedrera de Can Rigol (1)

Situada al municipi de Corbera de Llobregat, barri de l’Amunt, hi trobem les restes d’una antiga pedrera de sal de llop avui totalment engolida per la vegetació.

Per accedir-hi partim del carrer Salt del Llop (una retolació exòtica per aquestes contrades, però que els deuria ser més familiar que la referida a la mineralització calcítica). En la corba final, tallada per la “cuneta”, surt el camí que ens durà fins la pedrera.
Segons el mapa geològic ens trobem amb un rocam de dolomies i calcaries del transit Juràssic – Cretaci inferior.

L’explotació minera ha destapat diverses cavitats i forats entre blocs.  La catalogació espeleològica registra les anomenades cova de Can Rigol núm 1 ó cova petita, i la cova núm. 2. Potser seria més entenedor anomenar-les cova superior i cova inferior.

En la nostra visita del 24.10.2013 vam participar set companys de l’Espeleodijous: Dolors Boter, Jaume Julià, Jordi Comas, Jordi Perera, José Hidalgo, Toni Robert, i “Víctor”.

La cova Superior de Can Rigol.(núm.2)
En aquestes pedreres, força temps abandonades, els treballs d’extracció amb utilització d’explosius no tant sols arrenquen la “sal de llop” sinó que provoquen ensorraments, caiguda de blocs i fractures diverses...i l’aflorament de cavitats naturals que seguidament és destrueixen total o parcialment. 
En aquest cas el conducte natural encara visitable, es troba dins de l’explotació i resta penjat a uns quatre metres del terra. Un tronc apuntalat contra la paret és pot fer servir, cavalcant-lo per superar un primer tram i des del seu extrem grimpar fins la galeria. 
 Després vam penjar un corda en doble per tal de facilitar l’accés a d’altres companys i baixar amb un ràpel amb més comoditat i seguretat.
El petit conducte ens obliga a reptar sobre un terra força punxegut que ens castiga els genolls i colzes alhora que va reduïnt la seva secció. Pocs metres més endavant ho deixem per massa complicat. 
Després consultant la topo veiem que més endavant venia el millor. Llàstima, potser l’esforç s’ho val, però ho deixarem per uns d’altres.
Baixant en direcció a la cova inferior, encara trobem una tercera entrada, la intermèdia, aquesta just en el bell mig d'una barrancada tributaria del torrent de Sant Elies, està totalment curullada per un amuntegament de blocs sense cap connexió visible amb restes naturals.

.. segueix en el post de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.