dilluns, 30 de desembre del 2013

L’avenc de l’Endaló

Fou el dijous 19.12.2013 quan vam visitar l’avenc de l’Endaló a Rellinars, en el grup d’aquesta ocasió participàvem vuit companys i companyes: Dolors, Jordi P., José, Julià, Toni R., Toni T. “Vizu” i “Víctor”. Vam coincidir amb un dia de pluja, però per sort i gràcies a l’habilitat dels conductors, que van aconseguir trobar una pista que ens apropà a pocs minuts de la cavitat, la mullena va ser suportable. 

Inserim el molt complert article publicat a Exploracions 14 (1990).
Els amants de les grimpades i l’avanç amb oposició, poden visitar la cavitat “en lliure” però per seguretat, resulta convenient instal·lar-hi una corda. 
En aquestes petites cavitats és obligat fixar-s’hi amb els detallets, per tal de perllongar la nostra estada sota terra, en el cas de l’Endaló, el punt concrecionat ens dona diversos motius per passar-hi una bona estona fent-hi fotos.

Fauna
Petits ossos de fauna aparentment actual es localitzen en diversos punts. 
Els ratpenats creiem que corresponen als típics de ferradura, però no vam considerar prudent fotografiar-los de front per identificar-los amb precisió. 

Litogènesi
Els recobriments travertinics.
Identifiquem restes vegetals recoberts de concreció i soldats a la paret.
El degoteig
Dirieu que per fixar el degoteig amb una càmera compacta amb un simple flaix, sense trespeus, ni ajustaments dels paràmetres de velocitat i obertura, és una missió gairebé impossible... però com som tossuts de mena, entre la pila de fotos realitzades us deixem una petita selecció, que tot i que no té la qualitat que voldríem, creiem que podreu percebre l’allargament de la gota que penja de l’estalactita fins que s’eferifica i es desprèn. Un bonic espectacle!

Gènesi i funcionament
Els autors de l'article d'Exploracions consideren que la cavitat s’ha originat com un conducte emergent remuntant A nosaltres en sembla que tot i que no podem descartar que en algun moment hagi pogut funcionar com a xemeneia d’equilibri, creiem que això en tot cas ha estat un episodi puntual, ja que tot apunta a la gènesi habitual d’infiltració/dissolució descendent per la interclasa, tal com passa en l’actualitat, amb petites galeries de conducció i fins i tot terrasses de decantació en diversos punts.

La sortida

1 comentari:

  1. Hay alguna llista de cuevas de Garraf o Sant Llorenç con huesos. ¿Donde ser pueden entregar restos de forma anonima?

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.