dilluns, 3 de març del 2014

Pou de la Portella


El passat 20.02.2014 vam anar a Monserrat amb l’objectiu de visitar i fer-hi unes fotos al Pou de la Portella (El Bruc). El grup d’aquest dijous era format per: Dolors Boter, Jaume Julià, Jordi Perera, José Hidalgo, Ricard Alsina, Toni Robert i “Víctor”.

Aparquen en la zona de Can Massana, i anem via coll de Guirló, fins del pas de la Portella. Rodegem la Portella superior, i baixem pel costat de la paret per una mena de canal que ens condueix a un replà balmat a l'esquerra on trobem la primera instal·lació.
Aquesta curiosa cavitat situada en l’espectacular regió d’agulles, és desenvolupa seguint un procés habitual en la generació del relleu montserratí, rígidament condicionat per la fracturació però amb un modelat en el que participa la dissolució dels materials calcaris.






El Pou de la Portella és freqüentat pels escaladors, que han obert algunes vies que discorren per la mateixa agulla, i han equipat les capçaleres de les verticals per davallar-les amb doble corda. En la rampa intermèdia hi ha instal·lada una corda que permet el seu ascens amb comoditat.

El primer tram de 9m és fa per l’exterior. Aterrem junt un arbre, on un per un replà /escletxa ens situem al primer pou de 27m fraccionat en dos trams. En la seva base desemboquem en la galeria en rampa que podem remuntar uns 15m fins l’extrem concrecionat, o baixar un nou tram vertical de 10m que ens condueix per una galeria de 16m fins la boca inferior. Arribat a aquest punt ens vam dividir en dos grups, uns van retornar a dat de la Portella per l’exterior, i els altres remuntant per l’interior.


















Cal anar amb prou compte amb les pedres que cauen amb molta facilitat.














Inserim l’article publicat per en Jordi Gràcia i Miguel Mogueda a Exploracions 14 (1990)










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.